fbpx

Ukoliko želite da potpuno prirodnim putem, bez ikakvih hemijskih sredstava tretirate varou u svojim pčelinjim društvima, možete koristiti izolator matice, koji predstavlja pomoćno sredstvo i izuzetno koristan alat u pčelarenju. Pomoću ovog pomagala sprovodimo metodu biološkog lečenja društva od varoe i usmeravamo njegov rad i razvoj.

Praktična primena izolatora na tretiranju varoe i sprovedena istraživanja, dala su bolje rezultate u odnosu na tretiranje varoe bilo kojim hemijskim sredstvima, jer nema ni malo negativnih uticaja ni rezidua, na pčelinje društvo i pčelinje proizvode (med, polen, vosak..), koji se inače javljaju primenom hemijskih preparata. Naime, postavljanjem izolatora  u košnicu na početku  paše, matica se ograničava na polaganje legla samo u ramovima unutar izolatora. S obzirom da varoa polaže svoja jaja u ćelije pčelinjeg legla, izolovanjem matice, primoravamo varou da pređe na ramove unutar izolatora, gde je pčelinje leglo, da bi položila svoja jaja i na taj način prikupljamo svu varou u izolatoru. Kada se izvedu larve pčela i trutova na okolnim ramovima, koji nisu izolovani, varoa će se i sa njih povući na izolovane ramove. Upravo zbog toga, da bi imali što veći efekat, izolator se u košnici drži do 27 dana – larve pčele se izlegu posle 21. dana, dok larvama trutova treba 24 dana. Izolator držimo još par dana, zbog predvidive migracije varoe na preostalo leglo u izolatoru. Nakon toga, uklanjamo izolator i ramove, koji su bili izolovani, a u košnici ostaje prilično pročišćeno društvo, koje se oslobodilo do 90% varoe. Ovakvo društvo ne treba dodatno tretirati drugim metodama i sredstvima. Preporuka je da se u pročišćeno društvo ubaci mlada matica, koja će brzo nadoknaditi  leglo. Pored toga što je ovo društvo na biološki način tretirano, daće i bolji prinos meda u paši. Pčele koje nisu tretirane hemijskim sredstvima duže žive, jače su i otpornije na bolesti jer nisu zatrovane. Doprinos ekološkom sistemu je tek neizmeran, jer pored toga što pčele, ljude i prirodu ne trujemo raznim hemijskim preparatima, ne skraćujemo život pčelama i one duže doprinose razvoju života na planeti. Istraživanja pokazuju da tretiranje hemijskim sredstvima skraćuje život pčeli za 10 dana. Znamo da je životni vek pčele 45 dana u paši, zato joj nemojte hemijom oduzimati 20% života, njoj i svima nama je važan svaki sat.

Tretman ram izolatorom možete sprovoditi troramnim I jednoramnim izolatorom, u zavisnosti od metode koju preferirate u svom radu. Jednoramni izolator možete koristiti I u proizvodnji matica I matičnog mleča.

Trenutno se u radionici Tehnoplast Gligorijević serijski proizvodi troramni  I jednoramni LR izolator matice. Dinamičkim planom je predviđeno da se za sezonu 2021 izradi i izolator koji će moći da se koristi  I za DB košnice.

Jednoramni izolator matice

Troramni LR izolator matice sastavljen je iz 6 delova, koji se dobijaju raspakovani i sastavljaju jednostavnim spajanjem fabričkih zakački, dok jednoramni izolator dobijate sastavljen.

Troramni LR izolator matice

Materijal od koga je izrađen izolator je polipropilen visokog kvaliteta, čija je primena dozvoljena I u prehrambrenoj industriji.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su markirana sa *

Isporuka paketa