Polen – lekovitost i sakupljanje

 

 

Polen, cvetni prah, osnovna je hrana larvi, koji pčele sakupljaju sa raznih cvetova i uz pomoć enzima, koje luče, prerađuju ga u hranu. Pčele prikupljaju polen pomoću dlačica koje imaju na svojim nogama. Ove dlačice skidaju polen sa njene glave, prsa i abdomena u ponovljenim pokretima. Polen se prenosi sa prvog para nogu do drugog para nogu, i prije nego se oblikuje u polenove grudvice na trećem paru nogu, pčele ga lepe pljuvačkom koja sadrži nektar. Oblikovan u grudvice na trećem paru nogu pčele nose polen nazad do košnice. Jedna košnica može sakupiti između 25 do 35 kg polena u jednoj godini.. Sakupljanje polena je najintezivnije između 9 i 11 sati ujutru.

Polen sadrži: belančevine od 8 do 30%, aminokiseline, šećere koji nemaju redukciono dejstvo od 8.5 do 40%, skrob od 5 do 7%, mineralne soli od 2.5 do 38%, vitamine A, D, E, B1 , B2, B6, C, makroelemente: kalijum, magnezijum, kalcijum, gvožđe, silicijum, fosfor, hormone, masti, mirišljave materije i vodu. Polen od različitog cveća je šireg lekovitog dejstva i vredniji je od onog koji potiče samo od jedne biljke. Polen se koristi kao narodni lek i ima brojna lekovita svojstva, povoljno utiče na organe za varenje, vraća apetit, odnosi i najveći umor, može da otkloni simptome nervnih bolesti, psihičkih depresija, probleme sa dijabetesom. Najveći učinak postiže u kombinaciji sa medom, tokom svakodnevnog konzumiranja.

                                              

Sada pčelari imaju jednostavan način sakupljanja polena na samom ulazu u košnicu, postavljanjem podnjača sa sakupljačem polena, posebno adaptiranih za ovu namenu. Pored rešetke, koja omogućava skidanje polena sa pčelinjih nožica, podnjače imaju praktične fioke sa omogućenom adekvatnom ventilacijom prikupljenog polena. Na ovaj način, dnevno se može prikupiti oko 300 gr polena bez štetnih efekata po društvo. Podnjače sa sakupljačem imaju i posebne izlaze za trutove, čime se omogućava kretanje pčela.

Podnjača Podnjača

 

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su markirana sa *

Isporuka paketa